APRILH1H2H3H4H5H6H7H8SEP-OKT1,5-2 m2-3 m20-30cm30-40cm5-7 m50-70cm60-80cm80-100cm
Tips & råd

Spør oss
om gode råd,
vi deler gjerne!

Råd om planting, jord, gjødsel, vanning og annet som er greit å vite for å lykkes med resultatet

Velg næringsrik jord til plantene dine.

Dette bør plantejorden inneholde:

Kompost

Torv

Husdyrgjødsel eller mineralgjødsel

Sand

Det er stor forskjell på ulike typer plantejord som ligger i store tårn utenfor hagesentre, blomsterbutikker og andre forretninger når våren kommer, så hva skal du egentlig velge?

Sikkert er det at det ikke finnes en universaljord som passer til alt, men en god plantejord med mye kompost, torv og god næring gir plantene en god start.

Først en liten presisering:

– Sekkene du kjøper når du skal plante i hagen eller balkongkassene dine inneholder ofte faktisk ikke jord. De inneholder torv, som er gravd opp fra en myr, tilsatt kalk så den ikke blir så sur, gjerne ispedd litt sand og tilsatt gjødsel. Torven fungerer helt fint for en hageeier som vil dyrke noen blomster eller grønnsaker, men problemet med torven er at vi bruker den raskere enn den fornyes. Etter bruk, kastes den, og for miljøet hadde det derfor vært bedre om vi hadde brukt noe annet. Torven synker og omdannes innen et par sesonger og har dermed kort varighet.

Du bør derfor lese innholdsfortegnelsen på sekkene før du kjøper. Inneholder plantejorden kun torv, eller er den også tilsatt kompost? Som regel vil plantejord som inneholder kompost eller husdyrgjødsel være bedre med tanke på å gi næring til planten over lengre tid, og den vil også krympe mindre.

I Selvåg Gartneri & Hagesenter får du kjøpt god plantejord som inneholder kompost og plantejord, og du får også kjøpt vår egenproduserte mineralgjødsel som inneholder alle næringstoffene som plantene trenger. Utover sommeren kan du gjerne vanne med gjødselblandingen jevnlig, og også tilføre kukompost eller hønsegjødsel for å gi plantene de beste forholdene. Det er ikke nødvendig å gjøre dette utover høsten for plantene bruker mindre mot slutten av vekstsesongen.Til rosene har vi egen rosejord for de liker spesielt mye gjødsel og til rhododendron, pieris, hortensia m.fl. har vi jord med lav ph for de er såkalte surjordsplanter.

Plantetips for roser: Rosene trenger næringsrik jord for å trives og bli penest. De trenger bla. nitrogen, fosfor, kalium, kalsium, jern, mangan m.fl. Så for å få den beste jorden for roser så blander du kukompost og plantejord 50/50. Grav et hull ca. ½ m i diameter og dybden skal være slik at podestedet på roseplanten kommer ca. 5 - 10 cm under bakken. Sett planten ned i hullet og fyll godt på med jord. Trø med helen rundt planten slik at den får ´satt seg’ godt. La det være en liten fordypning rundt planten slik at det samler seg vann der den første tiden. I gartneriet har roseplanten blitt vannet jevnlig med gjødselvann som inneholder alle næringsstoffene som roseplanten trenger, og det kan du med fordel fortsette med gjennom hele vekstsesongen, men ikke så mye utover høsten.

Beskjæring av roser: Se under roser.

Planter generelt har best overvintringsmuligheter om de bor i bakken, og har bodd der i over en måned før frosten kommer. God drenering er alltid en fordel, om du har veldig våt jord så vil det skade røttene når den fryser. Godt dekke er alltid en fordel, - bark, jutesekker eller lignende, med krydderplanter som med alle andre planter, det isolerer mot den hardeste kulda. – Dersom urtene står i krukker så vil det gjøre dem mindre herdige. Men mange urter lar seg fint overvintre i krukker! (hvilken vil avhenge av hvor kaldt det blir hos deg). For å lage best mulig overvintring i krukkene så bør krukken være stor, og den bør settes inntil huset hvor det er lunere og de får beskyttelse mot regn. Spa gjerne opp snø rundt krukken, det beskytter. De bør helst ikke stå i sydveggen, det gir problemer på våren fordi jorda da tiner og fryse gjentatte ganger.

Som en huskeregel skal du ikke vanne en plante som allerede er fuktig, det kan bare føre til drukning. Plantene liker generelt sett å tørke litt ut mellom hver vanning. Vær oppmerksom på at planter i krukker tørker fortere ut enn planter som står i jorden, og de trenger derfor jevn tilførsel av vann.

Nyhetsbrev