Man skiller mellom krydderurter og krydder, da krydder er bær, frukter, frø, bark, blad, røtter eller andre deler av planter med vedaktige stengler. Krydderurter er urter i ordets egentlige forstand, det vil si planter hvor stenglene ikke danner ved. Det er oftest bladene eller bladaktige plantedeler som brukes i matlagningen.
Dei fleste urtene er proppfulle av vitaminer og antioksidanter. Oregano inneholder for eksempel fire ganger så mye antioksidanter som blåbær.
Hos oss får du krydderurter i store potter. Det gjør dem mindre utsatt for å tørke ut og det er da de trives best. Krydderplantene har også gått igjennom en herdings prosess, fra små planter som har stått godt og lunt til kaldere og kaldere hus for at overgangen til din hage ikke skal bli så stor. God kvalitet på planten og på jorden gjør at du kan bevare krydderplanten din gjennom hele sesongen om den får riktig stell. Se mer under bildene.
Urtene våre koster kr. 79,-pr. stk.
5 stk. kr. 359,-
Krydderurter er enten ettårige (dill, anis, basilikum, koriander) eller flerårige (rosmarin, persille).
Mange krydderurter har sitt opphav i sydligere deler av Europa, men noen arter vokser vilt eller forvillet også i Norge, som for eksempel kvann (Angelica archangelica) og prikkperikum (Hypericum perforatum). Klostervesenet var en effektiv distributør av urter av ymse slag, ettersom klosterhagene ofte hadde store urtegårder. Rundt ruinene av gamle klostre finnes det derfor ofte forvillede krydderurter, som for eksempel på Hovedøya i Oslofjorden. Dyrking av urter er en hobby for mange hageeiere. Noen krydderurter har også ord på seg for å ha medisinske egenskaper, og har blitt brukt som husremedier mot forskjellige plager. Selv om mange planter rett nok blir brukt til droger, er det jevnt over lite vitenskapelig belegg for at plantene i urtehagen har en effekt mot spesifikke plager utover at de tilfører kroppen antioksidanter og vitaminer.
Gode råd for å holde urtene mest mulig friske:
Vi ser at mange har problem med å ta godt vare på krydderurtene.
Dette er forståelig fordi urtene er produkter som fortsatt ”lever”, og har behov for godt stell. I tillegg har de ulike sortene ulike krav som man også må ta hensyn til. For å gjøre det enklere overbringer vi noen enkle tips som kan gjøre det MYE enklere å bevare urtene best mulig.
1. Riktig lagring av urtene skjer ved makstemperatur på 12 grader.Basilikum tåler minst, Timian, Kjørvel, Peppermynte og Sitronmelisse er litt mer robust for kulde. Hjemme er det best at de får stå i godt lys og ikke bli utsatt for trekk. Alle urtene trives godt ute om sommeren, men Basilikum tåler minst av trekk og kulde. Alle har det best i mest mulig sol og flere sorter kan overvintre: Timian, persille, oregano ,peppermynte og sitronmelisse er sikre, men andre kan også tåle vinteren.
2. Når vi sår urtene i gartneriet sår vi tett med frø i hver potte. Dette gjør vi for å få en mest mulig stor og tett plante. Det vil da bli mange røtter – som vil ”drukne” ved for mye vann, men ved vanning som beskrevet vil du beholde planten frisk lenge. Alle urter vil ha lunkent vann på skåla- kaldt vann er ikke bra. Urtene har heller ikke godt av å stå lenge i vann, 30 min. er max.
Disse krever mye vann: Persille, Kjørvel, Koriander, Basilikum.
Lite vann: Oregano og delvis Timian.
Alle må vannes hver dag, vannkrevende planter ved mye sol: opptil 2 ganger pr.dag.
Hvis du ikke har anledning til å vanne hver dag, er det et godt tips er å sette oasis i bunnen av potta. Oasisen trekker vann og holder plantene fuktig uten at røttene drukner.
3. IKKE DUSJ urtene! En stor og tett plante består av mange tynne spirer og masse blad. Hvis man dusjer planten vil den i løpet av kort tid begynne å råtne. Dette gjelder også når de står fritt inne. Ute tåler de fleste regn, de blir herdet av utelivet, men også her: basilikum må helst stå under tak.
Derfor husk: Sett krydderurtene i godt lys, fritt for trekk, og ikke kaldere enn 10 grader for basilikum, vann i skåla. Dette er enkle ting som garantert vil hjelpe på holdbarheten. Lykke til!